2010. augusztus 24., kedd

Így készül a fregoli táska

Többen kértétek már, mutassam meg, hogyan varrom a fregoli táskákat. Az alábbiakban szeretném megosztani Veletek ezt. De! Bár tisztában vagyok azzal, hogy nem én találtam fel a spanyolviaszt, mégis, ezt  szabásmintát én magam alakítottam a magam ízlésére. Ezért kérek mindenkit, hogy ha használja, azt kizárólag a saját örömére tegye, ne árulja, ne készítse nagyüzemben! Nagyon nem szeretném viszontlátni a Meskán ugyanezt! Elnézést azoktól, akiket ez érzékenyen érint, de sajnos az ötlethiányos embereket nehezen tudom elviselni.

Tehát akkor varrjunk!
Első lépés: szabjuk ki a darabokat. Bevallom, nincs szabásmintám, érzésre szabok, illetve ahogy az anyag engedi. A táska aljának lekerekítéséhez általában tányért rajzolok körbe:-) Először az egyik táskaaljat szabom ki (duplán, színnel befelé), majd ezt fektetem rá a másik anyagra, és ehhez szabom a másik táskafelet. Célszerű a kisebb darab anyaggal kezdeni. atz egész táskára vonatkozik, hogy a kétféle anyagot mindig a színének megfelelő cérnával varrjunk tehát többször kell majd cserélni! De ezt nem írom ki mindig, értelemszerűen csináljátok!
Ilyen csíkos anyagoknál érdemes az alját és a tetejét ellenkező irányban szabni. Ennél a táskánál úgy alakult, hogy a bordó csíkosból kijött ez az elforgatás, a sárga csíkosból nem, tehát meg tudjátok nézni az különbséget is.
Az elején 70-es tűvel, a végén 90-es Jeans tűvel varrok.

Kiszabunk mindkét anyagból:
  • 2 táskafelet 
  • 2 téglalapot a felső résznek, ez legyen jóval rövidebb, mint a táskafél teteje
  • 1 hosszú megkötőt (nem muszáj...)
  • 3 bújtatót (csak ha megkötőt is akarsz, amúgy nincs értelme)
  • 2 fület.
A fülhöz két megjegyzés: ehhez a táskához a sárga csíkos anyagból már nem maradt annyi, hogy a fülre juson, ezért a bordó csíkosból van a füle. De lehet úgy is, hogy a fül egyik fele ilyen, a másik olyan, ebben az esetben kifordítás után nem elég levasalni, tűzni is kell!
Másik: én két különálló fület találtam ki, amit tetszés szerint lehet csomózni-kötni, így szabályozható a táska hosszúsága. De persze lehet egy fület is csinálni, ehhez viszont tudni kell, milyen hosszút akarunk! Ez esetben nem kell szegni a szélét!!!
Az összes csíkot hosszában összevarrjuk. 
Figyelem! A megkötők mindkét végét, és a fülek egyik végét félbevarrás előtt be kell szegni! Így kifordítás után már nem kell foglalkozni vele, és nyitva is maradhat a cső!
Előfordulhat, hogy nem elég hosszú a csík, toldani kell. Ilyenkor 45 fokban toldunk. Először színt színre fordítva egymásra helyezzük a két csíkot, a szélük kicsit lógjon túl! Illanó filccel bejelöltem a varrás vonalát, ha valaki nem látná: átlóban varrunk!
Ezek után végigvarrom, és levágom a felesleget.
Kifordítom a színére, és így kell kinéznie. Levasalás után félbevarrható.
Ha az összes csövet végigvarrtam, kifordítottam őket, levasalom mindet. A varrott oldal az egyik közepén legyen, ne a szélén! Így:
Készen vannak a pántok! Egyelőre félreteszem őket, jöhet a táska teste! A vasalót is eltehetjük.

 Na most akkor lássunk neki a táskának. Először a táska alját színt színre fordítva összevarrjuk. Én ritkán használok ehhez gombostűt, ezért a képen nem látjátok, de persze nyugodtan tűzzétek össze!
Utána belülről, a színéről megtűzzük. Figyelni kell arra, hogy a varrás hátulján a szélek egy irányba feküdjenek végig!
És ha ügyesek voltatok, így fog kinézni! A másik táskaaljat ugyanígy!
Most összevarrjuk a táska felső részének két részét. Lehet egy részből is varrni, ez esetben a varrás majd nem a szélére kerül, hanem valamelyik oldal közepére. Ide tartozik megemlítenem, hogy én nem szoktam minden egyes varrás után elvágni a cérnát, hanem folytatólagosan varrok, így nagyon sok cérnát meg lehet takarítani. De ezt csak gyakorlottaknak ajánlom!
És ezt is a színén megtűzzük. Mind a két színből varrjátok így össze!
Most egy ideig félretesszük a varrógépet, jöhet a tűzögetés. Először is a két alsó részt egymásba tesszük. Fontos odafigyelni, hogy minkét fél színe kifelé álljon, tehát a nyers részek már eldugásra kerülnek! A széleket, ahol a tűzés van, gombostűvel megtűzzük mindkét oldalon.
Utána szépen körbegombostűzzük a szélét.
Újra elővesszük a varrógépet, és behúzószálat varrunk a szélébe. De nem ám körbe!!! A széli varrásoknál megállunk, tehát a két fel külön-külön behúzószálat kap! Így értelemszerű, hogy valamelyik szélén kezdünk...
Itt már levettem a varrógép fiókját, hogy szabadkaros legyen!!! És végig így is marad!
Ha megvan körben a behúzószál, akkor  a széleknél összeillesztjük, és az így kapott középoldalakat megjelöljük gombostűvel. Így négy egyenlő negyedre osztottuk a táska szélét.
Most elővesszük a két felsőrészt, ezeket is megfelezzük gombostűvel. A képen nem nagyon látszik, de középen van a varrás, tehát itt is négy egyenlő részre osztottuk a szélét.

A belső anyaghoz illő táskafelsőrészt veszük elő. Színt színre fordítva a megjelölt részeket összeillesztjük. Persze, a táska alja libegni fog a felső részhez képest!
És most, a behúzószál segítségével negyedenként, KÖZÉPRŐL A SZÉLE FELÉ szépen egyenlőre húzzuk a táskaaljat a felső részhez. Első negyed:
És körbehúzva-tűzve:
Most a másik táskafelet is ráillesztjük kívülről. Szépen kihuzigáljuk a gombostűket egyenként, és felülről visszaszúrjuk. Vigyázat, itt jó alaposan össze lehet szurkálni az ujjakat! Célszerű odafigyelni arra is, hogy ne maradjon gombostű az anyag alatt, különben varrásnál törhet a tű!
Ha készítettél bujtatókat is a pántnak, akkor azokat most kell beügyeskedni. Nagyon oda kell figyelni, hogy mindegyik oldalon a táska felső és alsó része alá kerüljön, mégpedig úgy, hogy a "szép" oldala a táska alja, ahol a varrásvonal látszik a táska teteje része felé álljon. Ez az egyik leginkább elrontható rész, úgyhogy aki nem akar bontani, az figyeljen! (én még nem rontottam...)
Közvetlenül varrás előtt így állunk (itt láthatóak a bebújtatók is):
Na most álljunk meg egy pillanatra! Egyrészt: nincs az a 70-es tű, ami ezt a vastagságot elviszi. Ezért most tűt cserélünk  a varrógépben. Tehát most teszem be a 90-es jeans tűt, és ha eddig még nem kapcsoltam volna, akkor most bekapcsolom a felső anyagtovábbítót. (ha van ilyen a gépeden...) Másrészt: itt most már minden varrás látszani fog, nem lehet bármilyen cérnával varrni. Tehát, ha elütő színű anyagaink vannak, akkor figyelni kell arra, hogy a felső szál a felső anyaggal, az alsó szál az alsó anyaggal megegyező cérna legyen!
Én ezt a most következő varrást, ami maga a táska lelke lesz, rugalmas Overlock öltéssel szoktam avrrni.Tehát ha mindent beállítottunk, szépen összevarrjuk a táskát. Lassan, óvatosan, mert ezek a  fránya anyagok imádnak begyűrődni, főleg az alsó anyag! Érdemes a jobb kezünnkel alulról is igazgatni, nehogy bontani kelljen a végén (na ez már rendszeres nálam!)
Ha ügyesek vagyunk, ezt láthatjuk varrás után, miután kisimogattuk a táskát:
Alakul, ugye?
Na akkor most szépen kihúzogatjuk a felső részt az alsótól, és biztos ami biztos, szépen meg is gombostűzzük. Ez arra való, hogy majd amikor letűzzük, nem fogjuk az alsó részt rosszul bevarrni. A fülecskékre extrán kell figyelni, mert ezek még varrás közben is szeretnek lekeveredni és bevarródni!
És akkor szépen el lehet kezdeni varrni a tűzését. A felső részen haladunk, kicsivel a varrás mellett, még eközben is folyamatosan húzogatva a varrástól az anyagot (finoman, nehogy kanyargós legyen a varrás) A fülecskékre figyelni!!!
A végéhez közeledünk. A fülecskéket feltűzzük:
És a táska szélét szépen körbe haladva befelé hajtogatjuk és gombostűzzük. Befejezhetnénk egy szegéllyel is, mint egy ferdepántot, de akkor kívülről kellene rátenni a fület, márpedig én azt ki nem állhatom. Tehát marad a befelé hajtogatás. A fülecskéknél a füleket is betűrjük, így a táskafelsőrész teljes magasságában lesz a bújtató.
Összetűztük a táska tetejét, már csak a fülek hiányoznak.
A fülek szegetlen szélét becsúsztatjuk a két szélén, ahol amúgy is vannak bújtatók. Ha nagyon vastagnak találjátok, kicsit csúsztassátok el, de akkor számítsatok arra, hogy nem a táskaközepénél lesz a füle. És mindenképpen figyelni kell arra, hogy vagy előre, vagy hátulra csúsztassátok, de minden oldalon egyfelé! A hátulja ugye az, ahol középen is van bújtató. Az elejénél nincs bújtató, ott kötjük meg a pántot.
És következik az utolsó varrás: a táska teteje!!! Figyelni kell a hosszú fülek miatt, ne kerüljün a varrás alá...
Kész is a táskánk! Már csak bele kell bújtatni a pántokat, és kiválasztani, melyik oldalon hordjuk! Varrás előtt bekapcsoltam a stoppert: szabás nélkül 1 óra 20 perc alatt elkészül, ebben benne volt a  fotózás is, szóval bő egy órai munka! (nekem...)

3 megjegyzés:

agnesordog írta...

Köszönöm, ezt a kielégítő, pontos leírást ! Nagyon profi, bár ez a képeken is látszódott, de most láttam a belső részét is:-)

xJuDesign írta...

Óóóóó, bárcsak tudnék profin varrni! Teljesen belelkesültem a bejegyzésed miatt:-) Nagyon klassz, ahogy részletesen leírtad, hogy készülnek a táskák.

Névtelen írta...

Nagyon szép lett ez a táskád is,jó ez a csíkos anyag,a leírást majd jól átböngészem.köszi!