2012. január 27., péntek

Juhtúrós kukoricagombóc

Nem, nem leszek gasztroblogger, csak ma szóba került, és többen kérték a receptet. Viszont képem nincs, vizuális beállítottságúak előnyben!

50 dkg juhtúró
10 dkg vaj (margarin)
6 tojás
60 dkg kukoricaliszt (ha nem kapsz, sebaj, jó a kukoricadara is, de ekkor tejföllel lazítom a tésztát)
1 kk kömény (őrölt) 
1 kis fej vöröshagyma (lereszelve vagy nagyon apróra vágva - reszelve jobb, de halálos cselekedet!)

pirított zsemlemorzsa
2 dl tejföl (a recept szerint, de ennél jóval többet vegyél,én két félliteressel indítok)
Ínyenceknek kockázott bacon, és sok-sok tejföl


(a kockázott bacont beleteszem egy tepsibe, és zutty be a sütőbe, időnként átforgatom, amúgy elvan magával)

A juhtúrót a tojássárgájával habosra keverem. Sóval, köménnyel, vajjal, reszelt hagymával elkeverem, hozzáadom a kukoricalisztet (vagy darát), ha itt már nagyon nehéz keverni, lehet kicsit lazítani tejföllel, de ésszel,  mert a végén adjuk hozzá a felvert tojáshabot.

Állni hagyom ,ha nem lisztből, hanem darából csinálom, akkor tovább. Pingponglabdányi gombócokat (ha nagyobb lesz, esetleg nem fő át a közepe) formázok, VIZES KÉZZEL (majd megtudod, miért), és lobogó sós vízben kifőzöm. Az átlag túrógombócnál hosszabb ideig kell főzni!

Pirított zsemlemorzsába forgatom, tejföllel-sölt baconnal tálalom. De ettük már sült hús mellé köretnek is. A tejföl nagyon kell mellé, különben megfulladsz:-) Azért meg kár lenne :-) Nagyon laktató!

NAGYON SOK LESZ A TÉSZTA!!! Ez a gombóc igazán frissen jó, ráadásul ez a mennyiség egy kisebb hadsereg élelmezésére elég! Én a felét kapásból be szoktam vágni a fagyasztóba (NYERSEN, nem megfőzve!) kiolvasztva olyan, mintha friss lenne, csak ki kell főzni.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: